Seneca

Zatímco ztrácíme svůj čas váháním

a odkládáním,

život utíká.

Rizoto z pohanky

10. dubna 2014 v 21:31 | Pro pohodu |  Něco dobrého
Tenhle recept jsem našla na stránkách Lidovky.cz. Občas už nevím co vařit a taky to sem tam chce nějakou zdravější změnu.
Udělala jsem v receptu pár úprav. Nahradila jsem prsíčka vykostěnými stehny a nesmažila jsem na olivovém oleji,ale přidala jsem ho lžíci až do hotového jídla.
Pohankové rizoto podle Probio.cz
  • 250 g pohankových krup
  • 400 g kuřecích prsíček
  • 2 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • zelenina (např. jarní cibulka, mrkev, hrášek, květák, brokolice,...)
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • pepř
Pohanku důkladně propláchneme ve studené vodě. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty v osolené vodě a kapkou oleje a 30 minut necháme dojít. Nemícháme. Na pánvi na oleji osmahneme najemno nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájená prsíčka, osolíme, opepříme a orestujeme. Přisypeme zeleninu, podlijeme vodou a dusíme 5-10 minut. Na závěr promícháme s pohankou, přidáme prolisovaný česnek a podáváme se zeleninovým salátem.

Já jsem použila brokolici, příště zas vyzkouším třeba hrášek a možná by nebyly špatné taky žampiony. Tak pokud se odhodláte přeju dobrou chuť.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Iva Iva | Web | 10. dubna 2014 v 21:42 | Reagovat

Pohanka je dobrá a hlavně zdravá. Už jsem ji dlouho nevařila, děkuji za připomenutí. :-D  ;-)

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. dubna 2014 v 21:44 | Reagovat

Zdravá dobrůtka! Taky někdy používám pohanku. Naposled jsem ji měla v zeleninové polévce. :-)

3 Hanka Hanka | E-mail | Web | 10. dubna 2014 v 22:15 | Reagovat

Jani, ty ses dneska pěkně rozšoupla ... tři články, to je paráda! ;-)  :-D
Recept vypadá moc dobře a pohanku i kuřecí maso doma mám, že bych to zkusila?! :-)

4 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 10. dubna 2014 v 22:23 | Reagovat

Jani super recept, moc za něj děkuji! Taky si trochu pohrávám se zdravější stravou a tenhle recept určitě vyzkouším :-)

5 ohnice ohnice | Web | 10. dubna 2014 v 22:44 | Reagovat

Je to dobrá mňamka taky často vařím pohanku,máme jí všichni moc rádi!!! ;-)

6 Jarka Jarka | Web | 11. dubna 2014 v 9:19 | Reagovat

Pohanku jsem ještě nikdy nevařila a ani nejedla. Recept se mi líbí, že je tak rychlý a jídlo vypadá moc dobře a ještě je zdravé. Mohla bych vyzkoušet. Taky už někdy nevím, co uvařit a každý nápad vítám. :-)

7 signoraa signoraa | Web | 11. dubna 2014 v 11:54 | Reagovat

Jsem na tom stejně jako Jarka, protože pohanku jsem také nikdy nevařila ani nejedla. Recept však vypadá báječně. :-)

8 Babsy Babsy | E-mail | Web | 11. dubna 2014 v 14:16 | Reagovat

Pohanka je výborná, rizoto z ní dělám taky. Vpodstatě co máš doma, to do toho nacpeš. :-)
Dávám několik propláchnutých lžic pohanky na závěr i jako zavářku do zeleninové polévky.

9 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 11. dubna 2014 v 23:01 | Reagovat

Pohanku jsem ještě nedělala, měla bych zkusit, vypadá to skvěle.

10 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 12. dubna 2014 v 7:23 | Reagovat

Jani, já ho dělala ve středu a úplně poprvé, maso jsme v něm neměly, ale právě žampióny a brokolici, moc nám s Lenkou chutnalo, Naty ho taky snědla ;-)

11 Jana Jana | E-mail | Web | 12. dubna 2014 v 9:35 | Reagovat

[2]: Já ji taky občas dávám do polévky.Teď jsem chtěla zkusit kapustovou s pohankou,ale kapusty měli obří a to bych najednou nespotřebovala,tak příště.

12 Jana Jana | E-mail | Web | 12. dubna 2014 v 9:37 | Reagovat

[3]: No měla jsem připravené ještě další,ale bylo by to moc a tak je odsunu na neurčito a možná na ně zase ani nedojde :-D Jak něco neudělám hned...

13 Jana Jana | E-mail | Web | 12. dubna 2014 v 9:38 | Reagovat

[4]: Pohanka je zdravá,ale ještě víc mi chutná cizrna :-)

14 Jana Jana | E-mail | Web | 12. dubna 2014 v 9:40 | Reagovat

[6]:[7]: Tak jestli vyzkoušíte ,dejte vědět jak vám chutnala.

15 Jana Jana | E-mail | Web | 12. dubna 2014 v 9:41 | Reagovat

[9]: Stejná odpověď jako předešlá :-)

16 Jana Jana | E-mail | Web | 12. dubna 2014 v 9:43 | Reagovat

[10]: Ty žampiony určitě zkusím po Velikonocích,mám je ráda i v normálním rizotu.

17 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 13. dubna 2014 v 16:45 | Reagovat

Vypadá lákavě. Teď ale zkoušet nebudu. Nedávno jsem z pohanky vařila a mám ji zas na nějakou dobu dost :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama